Przepisy, śniadanie / kolacja

Dyniowa granola z rodzynkami

Dzisiaj serwuję przepis na przepyszną domową dyniową granolę – słodką choć bez cukru i chrupiącą choć bez dodatku tłuszczu. Do tego z piernikową nutą, bogatą między innymi w magnez, potas, żelazo, β-karoten, witaminę E i błonnik pokarmowy. Bije na głowę dostępne w sklepach granole i płatki śniadaniowe, które tylko udają zdrowe produkty, ale wystarczy przeczytać skład, żeby przekonać się, że jest dokładnie na odwrót. Płatki reklamowane jako obniżające cholesterol zawierają 6 różnych form cukru! Dlatego dużo lepszym wyborem są zwykłe, poczciwe płatki owsiane wymieszane z kilkoma składnikami i upieczone. Płatki owsiane – ponieważ to one zawierają związek zwany β-glukanem o udowodnionym korzystnym wpływie na układ odpornościowyobniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejna zaleta tej granoli. Właściwie ona ma same zalety i tylko jedną wadę – jest chrupiąco uzależniająca. Szczególnie jeszcze ciepła. Mmmm… obłędna! Dlatego przepis jest na naprawdę dużą ilość. Polecam dla dorosłych i dla dzieci ?.

 

 

Składniki:

na 12 porcji

  • 600 g płatków owsianych zwykłych
  • 200 g pestek dyni
  • 200 g rodzynek
  • 1,5 szklanki purée z pieczonej dyni (330 g)*
  • 2 mocno dojrzałe banany (240 g)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

* Dynię umyć, pokroić na połówki , usunąć pestki, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż będzie miękka (około 30-45 minut). Wystudzić, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować.

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać płatki z pestkami dyni.
  3. Zmiksować banana z purée z dyni, cynamonem i przyprawą do piernika.
  4. Dokładnie wymieszać płatki z purée. Wyłożyć na blachę – taką ilość podzielić na 2 tury albo piec na 2 blaszkach – równomierną warstwą i przyklepać (koniecznie! – dzięki temu płatki się posklejają). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż lekko się zrumienią (około 20 minut). Delikatnie przemieszać po 10 minutach, a następnie co 5 minut.
  5. W międzyczasie rodzynki dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia. Gdy granola będzie upieczona, rozsypać na wierzchu rodzynki, zmniejszyć temperaturę do 100°C i włożyć do piekarnika na 5 minut, żeby wyschły. Po wystudzeniu wymieszać.

 

Granola przed pieczeniem

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Dyniowa granola z rodzynkami
Autor:
Opublikowano: