dwuskladnikowe-placki-bananowe-2

Dwuskładnikowe placki bananowe

Wracam po dłuższej przerwie z banalnie prostym przepisem na pełnoziarniste placki bananowe. Pyszne, słodkie i ekspresowe. Dla tych, którzy lubią połasuchować na śniadanie są idealne. Świetne też na lekkie drugie śniadanie albo podwieczorek. Jak w tytule, składają się właściwie z zaledwie dwóch składników – banana i mąki. Banan skleja, słodzi, nadaje główny smak plackom. Najlepiej użyć mocno dojrzałego banana, z ciemnymi plamkami na skórce. Podana przeze mnie ilość mąki to takie minimum, żeby placki dało się usmażyć i obracać i żeby się na rozpadały. Można użyć więcej mąki, ale jak będzie jej zbyt dużo, to zdominuje smak banana. Ja używam mąki pszennej pełnoziarnistej i takie połączenie bardzo mi smakuje, więc jak na razie nie próbowałam z mąką bezglutenową. Oczywiście, jak sprawdzę, to napiszę. A teraz zapraszam po przepis ?.

 

 

Składniki:

na 1 średnią porcję

 

  • 1 mocno dojrzały średni banan (120 g)
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30 g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

  1. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z mąką i ewentualnie proszkiem do pieczenia.
  2. Smażyć pod przykryciem na patelni z nieprzywierającą powłoką bez tłuszczu lub lekko posmarowanej olejem rzepakowym. Obracać na drugą stronę, gdy wierzch będzie całkiem ścięty.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Dwuskładnikowe placki bananowe
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.