II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Deser warstwowy jaglano-chia-jagodowy

Desery poukładane warstwami w przeźroczystych naczyniach prezentują się pięknie. Myślę, że w tym przypadku jest podobnie 😉. Wystarczą 4 składniki (tak, słownie: cztery 😀), żeby zrobić pokazany tutaj 3-warstwowy deser. Proszę się nie bać, jest on banalne prosty do zrobienia, chociaż może wyglądać na skomplikowany. Warstwy to po prostu jagody zmiksowane z ugotowaną kaszą jaglaną, chia namoczone w jogurcie naturalnym i lekko zmiksowane jagody na wierzchu. Tak niewiele trzeba, żeby móc nacieszyć oczy takim deserkiem. I oczywiście nie tylko oczy, ale i podniebienie. Zaręczam, że wywołuje uśmiech. Fioletowy uśmiech 🙂.

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
  • 100 g jagód

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
  2. Chia wymieszać z jogurtem i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  3. ⅓ jagód lekko zmiksować (będzie to górna warstwa), a pozostałe ⅔ dokładnie zmiksować z kaszą.
  4. Układać warstwami kolejno:
    • jagody z kaszą jaglaną
    • jogurt z chia
    • jagody

Punkty 1 i 2 proponuję zrobić poprzedniego dnia wieczorem, jeżeli chcemy zjeść takie śniadanko.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Deser warstwowy jaglano-chia-jagodowy
Autor:
Opublikowano: