Desery poukładane warstwami w przeźroczystych naczyniach prezentują się pięknie. Myślę, że w tym przypadku jest podobnie ?. Wystarczą 4 składniki (tak, słownie: cztery ?), żeby zrobić pokazany tutaj 3-warstwowy deser. Proszę się nie bać, jest on banalne prosty do zrobienia, chociaż może wyglądać na skomplikowany. Warstwy to po prostu jagody zmiksowane z ugotowaną kaszą jaglaną, chia namoczone w jogurcie naturalnym i lekko zmiksowane jagody na wierzchu. Tak niewiele trzeba, żeby móc nacieszyć oczy takim deserkiem. I oczywiście nie tylko oczy, ale i podniebienie. Zaręczam, że wywołuje uśmiech. Fioletowy uśmiech ?.
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki nasion chia (20 g)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
- 100 g jagód
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
- Chia wymieszać z jogurtem i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- ⅓ jagód lekko zmiksować (będzie to górna warstwa), a pozostałe ⅔ dokładnie zmiksować z kaszą.
- Układać warstwami kolejno:
- jagody z kaszą jaglaną
- jogurt z chia
- jagody
Punkty 1 i 2 proponuję zrobić poprzedniego dnia wieczorem, jeżeli chcemy zjeść takie śniadanko.
1 porcja dostarcza:
Skomentuj