Daktylada to coś dla fanów czekoladowych smarowideł oraz prostoty i minimalizmu ?. Najprostsze na świecie i super-słodkie smarowidło do kanapek, naleśników, placków czy do ciast zamiast polewy. Ja tę daktyladę wykorzystałam do gryczanego chlebka bananowego. Jest naprawdę bardzo słodka – chociaż dodatek naturalnego gorzkiego kakao nieco temperuje słodycz daktyli – więc radzę smarować niezbyt grubą warstwą i koniecznie stosować jako dodatek do czegoś ?.
Składniki:
na około 12 porcji (220 g)
- 100 g daktyli
- 1 łyżka kakao
- woda
Wykonanie:
- Daktyle namoczyć – najlepiej w szklance zalewając je 100-120 ml wody. Można zalać wrzątkiem i poczekać aż wystygnie albo zalać zimną wodą i zostawić na parę godzin np. przez noc w lodówce.
- Zmiksować razem z wodą, w której się moczyły i kakao.
- Gotową daktyladę przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Aż zgłodniałam!
https://julias-cooking.com/
Ja do tego dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, razem miksuję i już. Mniej daktyli, więcej kakao i smakuje lepiej od czekolady kupowanej w sklepie. Pozdrawiam.
Ta wersja jest bardzo słodka, można oczywiście dodać kaszę jaglaną, żeby "rozcieńczyć" słodycz daktyli 😉 Pozdrawiam również!