daktylada-czekolada-z-daktyli-1

Daktylada – daktylowa czekolada

Daktylada to coś dla fanów czekoladowych smarowideł oraz prostoty i minimalizmu ?. Najprostsze na świecie i super-słodkie smarowidło do kanapek, naleśników, placków czy do ciast zamiast polewy. Ja tę daktyladę wykorzystałam do gryczanego chlebka bananowego. Jest naprawdę bardzo słodka – chociaż dodatek naturalnego gorzkiego kakao nieco temperuje słodycz daktyli – więc radzę smarować niezbyt grubą warstwą i koniecznie stosować jako dodatek do czegoś ?.

 

 

Składniki:

na około 12 porcji (220 g)

  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • woda

 

Wykonanie:

  1. Daktyle namoczyć – najlepiej w szklance zalewając je 100-120 ml wody. Można zalać wrzątkiem i poczekać aż wystygnie albo zalać zimną wodą i zostawić na parę godzin np. przez noc w lodówce.
  2. Zmiksować razem z wodą, w której się moczyły i kakao.
  3. Gotową daktyladę przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Daktylada - daktylowa czekolada
Autor:
Opublikowano:

3 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.