II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Wiedzieliście, że dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Blogera? Dowiedziałam się całkiem niedawno i przez zupełny przypadek. Więc sobie pomyślałam, że jak tak, to będzie fajna okazja na pyszny przepis. Bo gorzka czekolada z malinami tworzą wyśmienity duet. Połączyłam je w efektownym deserze z tapioki. Mam nadzieję, że zdjęcia będą dodatkową zachętą do spróbowania. Ale czy kogoś trzeba zachęcać do deseru z czekoladą i malinami?

 

 

Składniki:

na 4 porcje

  • ½ szklanki drobnego granulatu z tapioki (100 g)
  • 2 ½ szklanki mleka / napoju roślinnego (625 g)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (36 g)
  • 200 g malin

 

Wykonanie:

  1. Tapiokę namoczyć w mleku przez godzinę (można moczyć dłużej, albo pominąć w ogóle ten etap – to tylko wpłynie na czas gotowania).
  2. Maliny umyć i rozgnieść widelcem.
  3. Tapiokę gotować na małym ogniu często mieszając aż stanie się szklista i miękka. Dodać czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
  4. Pudding przełożyć do szklanych naczynek (będzie się ładnie prezentować), na niego wyłożyć maliny. Można jeść na ciepło albo na zimno.

 

 

1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Czekoladowy pudding z tapioki z malinami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)