Nazwa „curry” większości kojarzy się z żółtą mieszanką przypraw, jednak pierwotnie oznaczała ona rodzaj indyjskiej potrawy. Jest to mięso, ryby lub warzywa w aromatycznym sosie, którego bardzo ważnym elementem są przyprawy. Do curry dobrze nadają się delikatne mięsa, ryby, warzywa, które przyjmują smak przypraw. W tym poście chciałam zaprezentować przepis na warzywne curry z cukinii. Inspirowałam się przepisem Marty Dymek na curry z kalafiora (które, nawiasem mówiąc, jest genialne; po moją wersję zapraszam ⇒ tutaj).
Składniki:
- cukinia
- cebula
- czosnek (1 ząbek na 1 porcję)
- pomidory świeże (około 100 g na porcję) albo w puszce albo koncentrat pomidorowy
- olej rzepakowy
- przyprawy:
- kurkuma
- kumin mielony
- imbir mielony
- cynamon mielony
- nasiona kolendry
- gałka muszkatołowa
- sól
- ryż pełnoziarnisty (luzem)
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić czosnek i lekko zrumienić często mieszając, dodać cebulę i dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie, można dolać trochę wody.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić na patelnię i dusić początkowo pod przykryciem aż zaczną się rozpadać (około 10 minut), następnie odkryć i odparować większość wody (przez około 15 minut). Pomidory z puszki trzeba odparowywać trochę dłużej.
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Nastawić wodę na ryż (mniej więcej 1 ¼ szklanki wody na 1 szklankę ryżu) z dodatkiem kuminu, cynamonu, odrobiny soli i opcjonalnie kurkumy. Do sosu dodać przyprawy, ewentualnie trochę koncentratu pomidorowego oraz cukinię i bardzo dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż cukinia zmięknie (około 10 minut), ewentualnie odkryć i odparować wodę, żeby sos był dosyć gęsty.
- W tym czasie, kiedy dusi się cukinia, ugotować ryż. Życzę aromatycznego smacznego! 😉
Skomentuj