o stworzenia tego dania zainspirował mnie konkurs na przepis z wykorzystaniem superfoods. O jakich produktach mowa? Otóż zalicza się do nich: siemię lniane, kasza jaglana, nasiona chia, jagody goji, quinoa (komosa ryżowa), czarnuszka, kurkuma, olej kokosowy, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, spirulina, młody jęczmień ale także inne produkty. Upchnięcie wszystkich w jednym przepisie byłoby raczej niemożliwe, a efekt końcowy na pewno byłby niejadalny. Ale wystarczy odrobinę pomyśleć, żeby wymyślić fajne potrawy z zastosowaniem kilku z nich. Oto jeden z pomysłów, który wyszedł z mojej głowy, reszta na razie jeszcze w niej siedzi. Mam nadzieję wkrótce je zrealizować. A teraz przedstawiam przepis na orientalne curry z superfoods – na bogato!
Składniki:
- cebula
- pieczarki
- czerwona papryka
- brokuł
- czerwona soczewica
- orzechy nerkowca
- mleczko kokosowe
- kasza jaglana
- olej kokosowy
- mielone przyprawy:
- kurkuma
- kumin (kmin rzymski)
- imbir
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- kolendra
- cynamon
- sól
- olej rzepakowy (opcjonalnie)
- czarnuszka
- natka kolendry albo pietruszki
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić na dosyć duże kawałki. Brokuła umyć, różyczki podzielić na niewielkie kawałki, łodygę obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka wrzucić soczewicę i nerkowce, zalać mleczkiem kokosowym (można wymieszać je z wodą) około 1 cm ponad soczewicę. Gotować około 15 minut, w razie potrzeby dolewając wodę i/lub mleczko kokosowe.
- Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), dodać kurkumę i trochę soli. Gotować około 12-15 minut.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać pieczarki i paprykę i poddusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać brokuła, soczewicę z nerkowcami, dokładnie wymieszać i dusić aż brokuł będzie al dente, a soczewica się rozpadnie. W międzyczasie dodać mielone przyprawy i trochę posolić. W razie potrzeby dolewać wody.
- Podawać z kaszą jaglaną, polane olejem rzepakowym (opcjonalnie) i posypane posiekaną natką pietruszki albo kolendry i nasionami czarnuszki.
Skomentuj