na 2 średnie porcje
- 1 duża cukinia (900 g przed obróbką)
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- ⅓ łyżeczki soli (2 g)
- majeranek
- pieprz
- 1 średni pomidor (150 g)
Po wydrążeniu zostało 650 g cukinii |
- Soczewicę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą trochę ponad poziom soczewicy i gotować aż się rozpadnie na konsystencję pasty. Mieszać, żeby się nie przypaliła i sukcesywnie dolewać po trochu wody – chodzi o to, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, a nie da się odlać nadmiaru wody. Trwa to około 20 minut.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
- Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką – pomaga delikatne nacięcie nożem wokół miąższu. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki.
- Gdy soczewica i kasza będą gotowe, wymieszać razem, dodać czosnek, doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
- Nastawić piekarnik na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię wypełnić farszem, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
- Cukinię położyć na przygotowanej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Cukinia ma pozostać chrupka i jędrna.
1 porcja dostarcza:
Skomentuj