do picia, Przepisy

Bananowe karobao

Że co? Karobao?? A cóż to znowu?

Ano, to takie moje radosne słowotwórstwo. „Karobao” to takie kakao (do picia) tylko zamiast kakao jest karob. Jak ktoś woli, to może być „mleko bananowe z karobem” albo „mleko bananowo-karobowe” albo jeszcze jakoś inaczej. Tak mi to „karobao” przyszło do głowy i mi się spodobało. Trochę przewrotne i trochę intrygujące – i o to chodzi. Bananowe karobao w moim zamyśle miało być lepszą alternatywą dla słodzonego cukrem kakao. Mimo to jest pysznie słodkie od karobu i dojrzałego banana, który dodatkowo nadaje mu gęstą sycącą konsystencję. Można użyć dowolnego mleka i zrobić zarówno na zimno, jak i na ciepło. A może by tak poeksperymentować z dodatkiem aromatycznych przypraw? Cynamonem, kardamonem, goździkami, imbirem, gałką muszkatołową? Kto się skusi? Mmmm, pycha!

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • 400 ml mleka / napoju roślinnego
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 1 łyżka karobu (10 g)
  • opcjonalnie: przyprawy

 

Wykonanie:

  1. Mleko lekko podgrzać (opcjonalnie).
  2. Banana obrać, dorzucić do mleka razem z karobem i dokładnie zmiksować.

 

Karob – trochę jaśniejszy od kakao.