Zrobienie pysznych i zdrowych ciasteczek owsianych jest dziecinnie proste. Ten tylko o tym nie wie, kto nigdy ich nie robił ?. A warto je przygotowywać samemu, bo na sklepowych półkach ze świecą szukać zbożowych ciasteczek niezawierających w składzie cukru. Wystarczy wykorzystać dojrzałe banany, żeby ciasteczka były słodkie, wręcz obłędnie słodkie, jak na moje standardy. Następnym razem muszę zrobić ciasteczka bez bananów. A tu jeszcze oprócz bananów dałam suszone daktyle, które również są meeega słodkie, i do tego orzeszki ziemne. Pychota! Takie bananowe ciasteczka owsiane są idealne na drugie śniadanie albo długi wiosenny spacer, bo dają dużo pozytywnej energii i są bardzo sycące.
Składniki:
na 18 ciasteczek
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany (240 g)
- 50 g daktyli
- 50 g orzeszków ziemnych
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Daktyle i orzeszki posiekać.
- W misce wymieszać płatki, daktyle i orzeszki. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
- Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
1 ciasteczko dostarcza:






jaka może być kaloryczność ciasteczek?
Dodałam informacje o wartości odżywczej na końcu przepisu 🙂
240g – to waga jednego czy dwoch bananow i czy po obraniu?
Dwóch bananów po obraniu.
Czy orzeszki mają być solone?
Polecam niesolone. Najlepsze są prażone (nie smażone) niesolone.