II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi

Zrobienie pysznych i zdrowych ciasteczek owsianych jest dziecinnie proste. Ten tylko o tym nie wie, kto nigdy ich nie robił 😉. A warto je przygotowywać samemu, bo na sklepowych półkach ze świecą szukać zbożowych ciasteczek niezawierających w składzie cukru. Wystarczy wykorzystać dojrzałe banany, żeby ciasteczka były słodkie, wręcz obłędnie słodkie, jak na moje standardy. Następnym razem muszę zrobić ciasteczka bez bananów. A tu jeszcze oprócz bananów dałam suszone daktyle, które również są meeega słodkie, i do tego orzeszki ziemne. Pychota! Takie bananowe ciasteczka owsiane są idealne na drugie śniadanie albo długi wiosenny spacer, bo dają dużo pozytywnej energii i są bardzo sycące.

 

 

Składniki:

na 18 ciasteczek

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany (240 g)
  • 50 g daktyli
  • 50 g orzeszków ziemnych

 

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Daktyle i orzeszki posiekać.
  3. W misce wymieszać płatki, daktyle i orzeszki. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
  4. Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.

 

 

1 ciasteczko dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)