obiad, Przepisy

Paprykowe burgery z ciecierzycy

Przepisów na burgery na blogu jest już kilka, ale jest to na tyle wdzięczny temat, że można wymyślać różne wariacje – bo mogą to być burgery na bazie kasz albo na bazie strączków (mogą być też mięsne, ale ja mięsa nie jadam, stąd takich brak), można do nich dodać różne warzywa i różne przyprawy tworząc odmienne smakowo kompozycje. Zaletą takich burgerów jest to, że można je zamrozić i posiłkować (i posilać ?) się nimi wtedy, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Można je zjeść z pełnoziarnistą bułką i warzywami albo w towarzystwie kaszy, ryżu czy ziemniaków i gotowanych warzyw albo surówki. W tym przepisie prezentuję burgery z ciecierzycy, które są dobrym źródłem białka. Warto nie miksować masy na gładko, tylko zostawić kawałki ciecierzycy, które potem delikatnie chrupią podczas jedzenia. Mniam! ?

 

 

Składniki:

na 12 sztuk

  • 300 g ciecierzycy
  • 2 papryki (500 g)
  • 1 duża cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • papryka w proszku słodka, ostra i wędzona
  • 5 łyżek mąki owsianej (50 g)

 

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę ugotować, wystudzić i dokładnie odcedzić.
  2. Cebulę obrać, papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż zmiękną (około 10 minut), pod koniec zdejmując pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody. Wystudzić.
  3. Ciecierzycę zmiksować razem z papryką, cebulą i olejem – nie na gładką masę, lepiej zostawić trochę większych kawałków. Doprawić różnymi rodzajami papryki w proszku i solą. Gdy masa jest doprawiona dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić, żeby masa związała.
  4. W tym czasie nastawić piekarnik na 180°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy formować burgery i układać na blasze. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut – w sumie około 30 minut.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Paprykowe burgery z ciecierzycy
Autor:
Opublikowano: