makaron-z-sosem-paprykowym-5

Makaron z sosem paprykowym

Dzisiaj znowu przybywam z pomysłem na szybki i banalnie prosty obiad – makaron z sosem paprykowym. Makaron najlepiej pełnoziarnisty, a sos to totalny banał, prościej się już nie – chyba, że ktoś woli przetrzeć go przez sito, żeby pozbyć się skórki z papryki; ale mi się nie chce, a kawałki skórki w ogóle mi nie przeszkadzają. Przy okazji tego dania odkryłam cudowne połączenie smaków – paprykę z orzechami włoskimi. Urzeka prostotą i smakiem. Trzeba tylko użyć dosyć dużo papryki, bo znacznie zmniejsza swoją objętość. Polecam!

 

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (najlepiej tagliatelle)
  • papryka czerwona (1 duża papryka na około 100 g suchego makaronu)
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • opcjonalnie: olej rzepakowy / orzechy włoskie (szczególnie polecam! ?) / wegański parmezan / płatki drożdżowe / zwykły parmezan

 

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Przelać zimną wodą.
  2. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać odrobinę wody, dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody.
  3. Paprykę zmiksować (można dodatkowo przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek), ponownie przełożyć na patelnię i odparować aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić mieloną papryką słodką i ostrą oraz odrobiną soli.
  4. Dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Można na talerzu posypać parmezanem (zwykłym lub wegańskim) albo skropić nierafinowanym olejem rzepakowym albo – moja ulubiona wersja – posypać płatkami drożdżowymi i pokruszonymi orzechami włoskimi.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron z sosem paprykowym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.