Dzisiaj znowu przybywam z pomysłem na szybki i banalnie prosty obiad – makaron z sosem paprykowym. Makaron najlepiej pełnoziarnisty, a sos to totalny banał, prościej się już nie – chyba, że ktoś woli przetrzeć go przez sito, żeby pozbyć się skórki z papryki; ale mi się nie chce, a kawałki skórki w ogóle mi nie przeszkadzają. Przy okazji tego dania odkryłam cudowne połączenie smaków – paprykę z orzechami włoskimi. Urzeka prostotą i smakiem. Trzeba tylko użyć dosyć dużo papryki, bo znacznie zmniejsza swoją objętość. Polecam!
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (najlepiej tagliatelle)
- papryka czerwona (1 duża papryka na około 100 g suchego makaronu)
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- sól
- opcjonalnie: olej rzepakowy / orzechy włoskie (szczególnie polecam! ?) / wegański parmezan / płatki drożdżowe / zwykły parmezan
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Przelać zimną wodą.
- Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać odrobinę wody, dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody.
- Paprykę zmiksować (można dodatkowo przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek), ponownie przełożyć na patelnię i odparować aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić mieloną papryką słodką i ostrą oraz odrobiną soli.
- Dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Można na talerzu posypać parmezanem (zwykłym lub wegańskim) albo skropić nierafinowanym olejem rzepakowym albo – moja ulubiona wersja – posypać płatkami drożdżowymi i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Smacznie wygląda 🙂
I tak też smakuje! 😉 Polecam spróbować, robi się bardzo prosto i szybko!