Lubię sięgać po przepisy z kuchni wegańskiej. Chociażby dlatego, że można wśród nich znaleźć pomysły na lekkie wersje nieraz bardzo kalorycznych przysmaków. Świetnym tego przykładem jest smalec z fasoli, który idealnie naśladuje prawdziwy smalec, a jest od niego o wiele, wiele zdrowszy. Podobnie rzecz ma się z prezentowanym w tym poście wegańskim majonezem. W tym przypadku bazę stanowi również biała fasola, która nadaje majonezowi pożądaną konsystencję.
Zrobiłam ten majonez z myślą o osobach odchudzających się, dlatego użyłam niewiele oleju. Można w tym przepisie zamienić 6 łyżek wody na dodatkowe 6 łyżek oleju w wersji powiedzmy „pełnotłustej” – wtedy będziemy mieli około 81 kcal w 1 łyżce – nadal mniej niż w tradycyjnym majonezie.
Chciałabym w tym miejscu zaznaczyć jeszcze, że nie ma sensu demonizować majonezu jako takiego. Warto zwrócić uwagę na skład – jeżeli jest produkowany z oleju rzepakowego, to taki majonez jest dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. Natomiast zawarty w majonezie cholesterol pochodzi z żółtek jaj i zgodnie z najnowszymi wynikami badań nie powoduje on wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. Jednak utarło się, że majonez jest produktem niezalecanym. Tak naprawdę ważne jest, ile się go spożywa. Tego majonezu z fasoli można zjeść 4 razy więcej dostarczając sobie tyle samo kalorii. Brzmi kusząco, prawda? ? Majonez z fasoli jest też rozwiązaniem dla osób uczulonych na jajka. I oczywiście dla wegan, którzy wpadli na tak fajny pomysł.
Składniki:
na 1 średni słoik majonezu (380 g)
- 100 g suchej białej fasoli
- 2 łyżeczki musztardy (20 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (20 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
- ⅓ łyżeczki soli (2 g)
- pieprz do smaku
- około 6 łyżek wody po gotowaniu fasoli (60 g)
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wystudzić i dopiero odcedzić zachowując wodę z gotowania.
- Dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Z podanych ilości wychodzi gęsty dosyć majonez, można go rozrzedzić dodając więcej wody. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Wartości odżywcze:
Produkt | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Tłuszcze nasycone [g] | Węglowodany [g] | Cukry [g] | Błonnik [g] |
1 łyżka tradycyjnego majonezu (25 g) | 179 | 0,3 | 19,8 | 1,4 | 0,7 | 0,7 | 0 |
1 łyżka majonezu z fasoli (25 g) | 45 | 1,5 | 2,8 | 0,2 | 4,4 | 0,7 | 1,1 |
i taki majonez to można jeść bez obaw 😉
zapraszam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Super przepisna wegański majonez! Muszę wypróbować 🙂
Polecam! Taki majonez zawsze wychodzi 🙂
Dziękuję za zaproszenie 🙂
Pani Małgosiu, dziękuję za inspirację. Uwielbiam majonez i bardzo ciężko mi z niego zrezygnować. Wypróbowałam przepis, dodałam czarną sól zamiast zwykłej i jedno gotowane jajko, dałam też mniej oleju (4 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i łyżeczka oleju z ostropestu). Wyszło 1,5 słoika średniej wielkości (ok. 400 ml). Mam nadzieję, że zastąpi mi mój ulubiony dodatek do jajek i sałatek 🙂
Super! Cieszę, że pomysł podpasował 😉 Pozdrawiam serdecznie!