lekki-majonez-z-fasoli-1

Lekki majonez z fasoli

Lubię sięgać po przepisy z kuchni wegańskiej. Chociażby dlatego, że można wśród nich znaleźć pomysły na lekkie wersje nieraz bardzo kalorycznych przysmaków. Świetnym tego przykładem jest smalec z fasoli, który idealnie naśladuje prawdziwy smalec, a jest od niego o wiele, wiele zdrowszy. Podobnie rzecz ma się z prezentowanym w tym poście wegańskim majonezem. W tym przypadku bazę stanowi również biała fasola, która nadaje majonezowi pożądaną konsystencję.

Zrobiłam ten majonez z myślą o osobach odchudzających się, dlatego użyłam niewiele oleju. Można w tym przepisie zamienić 6 łyżek wody na dodatkowe 6 łyżek oleju w wersji powiedzmy „pełnotłustej” – wtedy będziemy mieli około 81 kcal w 1 łyżce – nadal mniej niż w tradycyjnym majonezie.

Chciałabym w tym miejscu zaznaczyć jeszcze, że nie ma sensu demonizować majonezu jako takiego. Warto zwrócić uwagę na skład – jeżeli jest produkowany z oleju rzepakowego, to taki majonez jest dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. Natomiast zawarty w majonezie cholesterol pochodzi z żółtek jaj i zgodnie z najnowszymi wynikami badań nie powoduje on wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. Jednak utarło się, że majonez jest produktem niezalecanym. Tak naprawdę ważne jest, ile się go spożywa. Tego majonezu z fasoli można zjeść 4 razy więcej dostarczając sobie tyle samo kalorii. Brzmi kusząco, prawda? ? Majonez z fasoli jest też rozwiązaniem dla osób uczulonych na jajka. I oczywiście dla wegan, którzy wpadli na tak fajny pomysł.

 

 

Składniki:

na 1 średni słoik majonezu (380 g)

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 2 łyżeczki musztardy (20 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (20 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • pieprz do smaku
  • około 6 łyżek wody po gotowaniu fasoli (60 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wystudzić i dopiero odcedzić zachowując wodę z gotowania.
  2. Dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Z podanych ilości wychodzi gęsty dosyć majonez, można go rozrzedzić dodając więcej wody. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

 

Wartości odżywcze:

Produkt Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Tłuszcze nasycone [g] Węglowodany [g] Cukry [g] Błonnik [g]
1 łyżka tradycyjnego majonezu (25 g) 179 0,3 19,8 1,4 0,7 0,7 0
1 łyżka majonezu z fasoli (25 g) 45 1,5 2,8 0,2 4,4 0,7 1,1

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Lekki majonez z fasoli
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

6 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.