obiad, Przepisy

Kokosowe curry z dyni z orzechami nerkowca

Dzisiaj mam dla Was przepis na kokosowe curry z dyni z orzechami nerkowca. Metaforycznie opisałabym tą potrawę tak: dynia, niekwestionowana królowa polskiej jesieni, wyjechała na wycieczkę do dalekich Indii słynących z aromatycznych przypraw. I w ten sposób powstało pyszne połączenie odległych kuchni. Nie wiem, dlaczego mnie naszło na metafory, ale ciężko nie marzyć o podróżach do innych krajów jedząc potrawy inspirowane kulinarnymi tradycjami tych rejonów świata. A wracając do zawartości talerza, tudzież miski, dynia bardzo dobrze komponuje się z przyprawami do curry, tworząc fajną, jesienną potrawę, a jej słoneczne kolory pozytywnie nastrajają, szczególnie w deszczowe dni. Smacznego!

 

 

Składniki:

  • dynia
  • mleczko kokosowe (200 ml na 1 dynię ważącą ok. 1 kg)
  • orzechy nerkowca
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • kumin
    • cynamon
    • nasiona kolendry
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • słodka papryka
    • sól
  • ryż brązowy
  • olej rzepakowy
  • czarnuszka

 

Wykonanie:

  1. Orzechy przekroić na połówki, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 2-3 godziny.
  2. Ryż ugotować (około 30 minut) w lekko osolonej wodzie.
  3. Dynię umyć, obrać (jeżeli to jest dynia hokkaido, jak u mnie, to nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. Orzechy odcedzić.
  4. Na patelnię wylać mleczko kokosowe, wymieszać z przyprawami, dodać dynię i orzechy, dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
  5. Na talerze wyłożyć ryż, na to curry, polać olejem i posypać czarnuszką.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kokosowe curry z dyni z orzechami nerkowca
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)