jaglany-paprykarz-2

Jaglany paprykarz

Świetny pomysł podpatrzony na blogach JadłonomiaSmakoterapia. Moja wersja jest wypadkową wspomnianych przepisów, doprawioną własną inwencją. Pasta smakuje wybornie na prawdziwym razowym chlebie na zakwasie.

Taki jaglany paprykarz jest zapewne wariacją na temat paprykarza szczecińskiego i nie mogę zrozumieć, dlaczego „paprykarz”? Przecież praktycznie nie zawiera papryki, poza mieloną stanowiącą tylko przyprawę. No cóż, nazwa jest tradycyjna, bo i paprykarz jest produktem tradycyjnym. Ale zważywszy na jego skład, lepiej zrobić własny. A ten polecam szczególnie, bo z kaszą jaglaną jest nawet smaczniejszy niż z ryżem ?.

 

Lubię jaglany paprykarz na kanapkach posypać czarnym sezamem 🙂

 

Składniki:

na 2 średnie słoiki (w sumie około 780 g)

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • kawałek selera (100 g)
  • kawałek pora długości ok. 7 cm (40 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki (lub więcej, jak kto lubi)
  • mielona ostra papryka do smaku
  • opcjonalnie: czarny sezam do posypania

 

Wykonanie:

  1. Warzywa obrać, umyć. Cebulę i pora posiekać, marchewkę i selera zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie przelać wrzątkiem.
  3. Cebulę i marchewkę, selera i kaszę wrzucić do garnka, dolać trochę wody (tyle, ile wchłonie kasza, można dolewać w trakcie gotowania) i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Dodać pora, wymieszać i gotować dalsze 10 minut.
  4. Zostawić do ostudzenia pod przykryciem.
  5. Dodać koncentrat, sól, olej i słodką mieloną paprykę i częściowo zmiksować ręcznym blenderem (tak, żeby zostały widoczne kawałki). Doprawić ostrą papryką według uznania.
  6. Można się zajadać od razu albo po schłodzeniu w lodówce.

 

 

Wartość odżywcza 1 łyżki (30 g):

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Jaglany paprykarz
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.