Składniki:
- cebula
- marchewka
- brokuły
- cukinia
- orzechy nerkowca
- kasza jaglana
- przyprawa garam masala
- kurkuma
- sól
- olej rzepakowy
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju (1 łyżka na 1 dużą cebulę), wrzucić cebulę, wymieszać i chwilę podsmażyć na dużym ogniu, po czym przykryć i zmniejszyć ogień.
- Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki i dorzucić do cebuli. Wymieszać, dolać trochę wody i dusić około 10 minut.
- W tym czasie brokuła umyć, podzielić na różyczki. Łodygę obrać ze zdrewniałych części i pokroić w plasterki, różyczki przekroić na mniejsze części. Dorzucić na patelnię po wspomnianych 10-ciu minutach. Jeżeli jest potrzeba, dolać odrobinę wody.
- Czekając aż marchewka trochę zmięknie dobrze jest przygotować kaszę: przepłukać ją na sitku zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Zagotować wodę z odrobiną soli i kurkumą (na szklankę kaszy 2 szklanki wody), dodać kaszę, zamieszać i gotować 15-20 minut aż zmięknie. Gotującej się kaszy nie trzeba mieszać.
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię (ok. 5 minut po brokułach), dorzucić także nerkowce i dusić razem około 10 minut. Pod koniec doprawić garam masala i lekko posolić. Warzywa i kasza powinny być gotowe w tym samym czasie.
- Pozostaje tylko wyłożyć na talerze 😉
Skomentuj