Porady

„Tabele indeksu glikemicznego” – e-book

Pewnie nie raz spotkaliście się z takim pojęciem jak indeks glikemiczny. Gdybyście poszukali definicji, co to jest natknęlibyście się na taki opis: „Indeks glikemiczny to proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów zawartych w badanym produkcie spożywczym i odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów pochodzącą ze standardowego produktu (glukoza lub białe pieczywo) spożytego przez tę samą osobę.”

No tak, „zajebista” definicja, z której nic kompletnie nie wiadomo, nie? Ja ją rozumiem, bo wiem, skąd się to wzięło, ale dla przeciętnego Kowalskiego jest to kompletnie niezrozumiały bełkot… Wierzcie mi, ten indeks glikemiczny wcale nie jest czymś strasznie skomplikowanym! Da się go wyjaśnić w naprawdę prosty i zrozumiały sposób.

Razem z zespołem Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie przygotowaliśmy obszerne opracowanie na temat indeksu glikemicznego. To nie tylko tabele z wartościami indeksów dla poszczególnych produktów, ale także wyjaśnienie, czym jest IG, jak się go określa, co wpływa na te wartości. Daję własną głowę, że po przeczytaniu tego e-booka pojęcie indeksu glikemicznego, jak i ładunku glikemicznego będzie dla Was całkiem jasne 😁.

 

Spis treści:

CZĘŚĆ 1 – Co warto wiedzieć o indeksie glikemicznym?

  • Czym jest indeks glikemiczny?
  • Wyznaczanie indeksu glikemicznego
  • Klasyfikacja indeksu glikemicznego
  • Od czego zależy indeks glikemiczny?
  • Zalety diety o niskim IG
  • Indeks glikemiczny to nie wszystko

CZĘŚĆ 2 – Tabele indeksu glikemicznego

  • Warzywa
  • Owoce
  • Produkty skrobiowe
  • Produkty mleczne i zamienniki
  • Rośliny strączkowe, orzechy
  • Inne

 

Tę pozycję znajdziecie w sklepie Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, a gratis otrzymacie e-book z 37 przepisami na grilla 😉

 

Przejdź do sklepu

Mockup: mockuper.net