Dzisiaj mam przepis na wege spaghetti à la bolognese z wykorzystaniem tofu. Myślę, że jeżeli ktoś nie może się przekonać do tofu, to takie spaghetti jest do tego świetną okazją. Tofu w tym sosie jest bardzo delikatne, nie zagłusza smaku warzyw, cała potrawa jest lekka ale sycąca i w ogóle nie czuć charakterystycznego posmaku tofu. Polecam ten sos także mięsożercom, bo takie spaghetti z tofu stanowi naprawdę fajną i smaczną alternatywę dla raczej ciężkiego, mięsnego tradycyjnego sosu bolognese. Smacznego!
Składniki:
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- tofu naturalne
- cebula
- papryka
- pomidory
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie / bazylia / oregano
- olej rzepakowy
- do posypania: tarty żółty ser / płatki drożdżowe / wegański parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Poprzedniego dnia albo kilka godzin przed robieniem spaghetti – tofu odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, wymieszać z sosem sojowym (około ½-¾ łyżki na 1 kostkę tj. 180-200 g tofu)
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut aż pomidory będą się rozpadać. W międzyczasie zagotować wodę na makaron.
- Kawałki pomidorów rozgnieść do konsystencji sosu, dodać paprykę i tofu. W tym samym czasie zacząć gotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy makaron będzie prawie gotowy doprawić sos odrobiną pieprzu, ziołami i ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy. W ten sposób makaron i sos są gotowe w tym samym czasie ?. Nałożyć na talerze, posypać tartym serem albo płatkami drożdżowymi (jak u mnie) albo wegańskim parmezanem i suszonymi albo świeżymi ziołami.






Spaghetti jest jedną z moich ukochanych potraw, ale z tofu jeszcze nie próbowałam. Spróbuję! Po Twoim tekście okazuje się, że warto. 🙂
Życzę smacznego! Czekam na opinię 🙂 Pozdrawiam!
Witam serdecznie!
Chciałbym ułożyć sobie dietę by schudnąć. Niestety, wydaje mi się to czarną magią, mam mało czasu i chciałbym skorzystać z porady trenera personalnego. Znalazłem http://arturciepluch.pl/
Czy ktoś korzystał z podobnej pomocy i wypowie się mniej więcej ile kosztuje miesięcznie opracowanie i aktualizacja diety?
Witam, naprawdę szczerze doradzałabym kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem. Trzeba sprawdzić wykształcenie takiej osoby i wybrać specjalistę po studiach, a nie kursach. Jeżeli ktoś nie pisze o swoim wykształceniu na swojej stronie, radzę nie korzystać z usług takiej osoby. Jeżeli zależy Ci, żeby był to trener personalny, wybierz takiego, który poza kursem na trenera personalnego ukończył studia na kierunku dietetyka. Bycie trenerem personalnym nie oznacza wiedzy w zakresie odżywiania, a ja już niestety widziałam dużo jadłospisów ułożonych przez trenerów personalnych, od których się włosy jeżą na głowie. Naprawdę warto wybrać dobrego specjalistę, bo oddaje się w jego ręce swoje zdrowie. Pozdrawiam!
Dzień dobry,
Ile pomidorów użyć do sosu?
Pozdrawiam
Ja zazwyczaj na 1 porcję daję 1/2 puszki albo 2 świeże pomidory.
Pozdrawiam i życzę smacznego!