obiad, Przepisy

Spaghetti z tofu

Dzisiaj mam przepis na wege spaghetti à la bolognese z wykorzystaniem tofu. Myślę, że jeżeli ktoś nie może się przekonać do tofu, to takie spaghetti jest do tego świetną okazją. Tofu w tym sosie jest bardzo delikatne, nie zagłusza smaku warzyw, cała potrawa jest lekka ale sycąca i w ogóle nie czuć charakterystycznego posmaku tofu. Polecam ten sos także mięsożercom, bo takie spaghetti z tofu stanowi naprawdę fajną i smaczną alternatywę dla raczej ciężkiego, mięsnego tradycyjnego sosu bolognese. Smacznego!

 

 

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • tofu naturalne
  • cebula
  • papryka
  • pomidory
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie / bazylia / oregano
  • olej rzepakowy
  • do posypania: tarty żółty ser / płatki drożdżowe / wegański parmezan (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Poprzedniego dnia albo kilka godzin przed robieniem spaghetti – tofu odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, wymieszać z sosem sojowym (około ½-¾ łyżki na 1 kostkę tj. 180-200 g tofu)
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut aż pomidory będą się rozpadać. W międzyczasie zagotować wodę na makaron.
  3. Kawałki pomidorów rozgnieść do konsystencji sosu, dodać paprykę i tofu. W tym samym czasie zacząć gotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy makaron będzie prawie gotowy doprawić sos odrobiną pieprzu, ziołami i ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy. W ten sposób makaron i sos są gotowe w tym samym czasie ?. Nałożyć na talerze, posypać tartym serem albo płatkami drożdżowymi (jak u mnie) albo wegańskim parmezanem i suszonymi albo świeżymi ziołami.

 

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Spaghetti z tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)