Składniki:
- same świeże pomidory
albo - świeże pomidory + domowy przecier pomidorowy
albo - świeże pomidory + koncentrat pomidorowy
albo - pomidory z puszki
- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
- przyprawy – po szczypcie:
- soli
- pieprzu
- granulowanego czosnku
- mielonej słodkiej papryki
W sezonie koniecznie wykorzystajcie świeże pomidory! |
Wykonanie:
- Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to sparzyć je, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Wybrane postacie pomidorów umieścić w garnku, ewentualnie dodać wody i gotować aż pomidory zaczną się rozpadać (około 20 minut). Sos można zagęścić dodając do niego odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie albo bardziej odparować wodę (wtedy gotowanie może trwać dłużej).
- Ilości wody / mąki ziemniaczanej należy dobrać zależnie od tego, jak gęsty sos chce się uzyskać.
- Sos można także zmiksować, ale osobiście lubię, jak są w nim kawałki pomidorów (czego w sosie z proszku się nie uświadczy).
- Na koniec doprawić wymienionymi przyprawami, z niektórych można zrezygnować, można dodać także świeże albo suszone zioła – pełna dowolność (i kolejna przewaga domowego sosu nad kupnym). Radzę tylko nie przesadzać z ilością soli i nie dodawać cukru.
- Smacznego (i smaczniejszego niż gotowy sos).
Skomentuj