deser, Przepisy

Piernik z fasoli

Do zrobienia tego piernika – poza zbliżającymi się świętami naturalnie – zainspirowała mnie książka Dominiki Musiałowskiej o insulinooporności, w której właśnie w rozdziale z poradami na święta Dominika poleca jako świąteczne ciasto piernik z fasoli słodzony ksylitolem. Przepisu w książce nie ma, ale to żaden problem 😁. Ciasto z fasoli robiłam nie raz, to co, piernika nie zrobię??? Pomysł na piernik z fasoli bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością jest genialny, więc musiałam go wypróbować. Zresztą to ciasto jest banalne do zrobienia, a najtrudniejszym etapem jest ugotowanie fasoli 😉. Można do niego dodać suszone śliwki, które mają niski indeks glikemiczny albo trochę rodzynek i orzechów. Do piernika zrobiłam najprostszą polewę czekoladową, która ma świetną konsystencję, jest dosyć gęsta, więc nie spływa i można ją ładnie rozsmarować.

Jest to piernik, który nie wymaga zostawiania na parę tygodni, żeby dojrzał (raczej mniemam, że byłoby to niewskazane, ale nie próbowałam 😉), więc można go spokojnie zrobić na ostatnią chwilę. Piernik jest lekko wilgotny w środku, dlatego po pokrojeniu na kawałki można go zostawić na chwilę, żeby lekko przysechł – nabiera wtedy bardziej piernikowego charakteru.

 

 

Składniki:

na 12 kawałków / małą keksówkę

  • 150 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki)
  • 3 jajka kl. L (180 g)
  • 150 g ksylitolu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 2 łyżki kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowego)

Polewa:

  • 3 łyżki kakao (15 g)
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g)
  • 1,5 łyżki ksylitolu (15 g)
  • 1,5 łyżki mleka (15 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić  i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). Wystudzić.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C.
  3. Fasolę zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Przelać do keksówki (u mnie silikonowa o wymiarach 11 x 20 cm), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić.
  4. Zrobić polewę: wszystkie składniki podgrzać, żeby olej się roztopił, a ksylitol rozpuścił, bardzo dokładnie mieszając. Posmarować piernik i zostawić do zastygnięcia.

 

 

1 kawałek dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Piernik z fasoli
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)