Do zrobienia tego piernika – poza zbliżającymi się świętami naturalnie – zainspirowała mnie książka Dominiki Musiałowskiej o insulinooporności, w której właśnie w rozdziale z poradami na święta Dominika poleca jako świąteczne ciasto piernik z fasoli słodzony ksylitolem. Przepisu w książce nie ma, ale to żaden problem ?. Ciasto z fasoli robiłam nie raz, to co, piernika nie zrobię??? Pomysł na piernik z fasoli bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością jest genialny, więc musiałam go wypróbować. Zresztą to ciasto jest banalne do zrobienia, a najtrudniejszym etapem jest ugotowanie fasoli ?. Można do niego dodać suszone śliwki, które mają niski indeks glikemiczny albo trochę rodzynek i orzechów. Do piernika zrobiłam najprostszą polewę czekoladową, która ma świetną konsystencję, jest dosyć gęsta, więc nie spływa i można ją ładnie rozsmarować.
Jest to piernik, który nie wymaga zostawiania na parę tygodni, żeby dojrzał (raczej mniemam, że byłoby to niewskazane, ale nie próbowałam ?), więc można go spokojnie zrobić na ostatnią chwilę. Piernik jest lekko wilgotny w środku, dlatego po pokrojeniu na kawałki można go zostawić na chwilę, żeby lekko przysechł – nabiera wtedy bardziej piernikowego charakteru.
Składniki:
na 12 kawałków / małą keksówkę
- 150 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki)
- 3 jajka kl. L (180 g)
- 150 g ksylitolu
- 3 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
- 2 łyżki kakao (10 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowego)
Polewa:
- 3 łyżki kakao (15 g)
- 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g)
- 1,5 łyżki ksylitolu (15 g)
- 1,5 łyżki mleka (15 g)
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). Wystudzić.
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Fasolę zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Przelać do keksówki (u mnie silikonowa o wymiarach 11 x 20 cm), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić.
- Zrobić polewę: wszystkie składniki podgrzać, żeby olej się roztopił, a ksylitol rozpuścił, bardzo dokładnie mieszając. Posmarować piernik i zostawić do zastygnięcia.
1 kawałek dostarcza:
Upiekłam. Wyszedł super. Nikt nie zorientował się, że jest z fasoli. A najważniejsze,że tacie smakował, dla którego został przygotowany. Z pewnością wrócę niejednokrotnie do tego przepisu. I muszę wspomnieć, że przygotowanie ciasta jest banalnie proste i szybkie. Pozdrawiam ?
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował 😀 Pozdrawiam serdecznie!
Witam
Czy można użyć fasoli z puszki już ugotowanej ?
Jeżeli tak to jaka gramatura ?
Pozdrawiam
Witam, można użyć fasoli z puszki, tylko trzeba ją dokładnie wypłukać – najlepiej wybrać fasolę o jak najmniejszym dodatku soli, a można nawet dostać taką bez soli. Czy będzie biała czy czerwona to obojętne. Będą potrzebne 2 puszki fasoli.
Pozdrawiam i życzę smacznego! 🙂
Przepyszne, a polewa najlepsza! Ksylitol zastąpiłam miodem + wiecej kakao, będę używać tego przepisu do innych ciast. Fasoli nie czuć, pysznie- dziękuję!
Ogromnie się cieszę, że smakowało! 😀 Dziękuję serdecznie za komentarz. Pozdrawiam!
A ile wtedy gram?
Chodzi Pani o fasolę z puszki? 2 puszki to będzie 480 g fasoli po odsączeniu.
Czy białka można ubić i dodać do reszty składników pod koniec?
Można, ale naprawdę nie ma potrzeby i może wyjść mniej „piernikowa” struktura – piernik jest jednak dosyć ciężkim i zbitym ciastem, a z ubitymi białkami może wyjść bardziej struktura jak biszkopt.
A czy z tego ciasta dałoby się zrobić pierniczki-ciasteczka? Jak przeliczyć ksylitol na stewie?
Oj, pierniczków się nie uda zrobić, ciasto jest do tego celu za rzadkie. Ewentualnie można zrobić pierniczki-muffinki 😉 Co do stewii to różnie się ją przelicza, trzeba sprawdzić na opakowaniu. Bywają takie słodziki, których 1 kropla odpowiada 1 łyżeczce cukru, a bywają takie, które stosuje się 1:1. Trzeba sprawdzić jaka ilość odpowiada 1 łyżeczce cukru, a 1 łyżeczka cukru = 1 łyżeczka ksylitolu.
Da się jeśli zblenduje Pani figi w calosci- użyłam ich zamiast cukru i wyszło rewelacyjnie. Masa jest bardzo gęsta więc spokojnie się uda. Powodzenia
Oooo, super, dziękuję za podpowiedź! 😀
witam, a czy takiego piernika można później zamrozić i wyjmować porcję wtedy, kiedy będzie się miało ochotę na trochę smaku Świąt, po świętach? 🙂
Osobiście nie próbowałam mrozić, więc nie wiem, jakie będzie po rozmrożeniu 😉
Czy zamiast ksylitol można dodać erytrol? I ile?
Można. Erytrol jest trochę mniej słodki niż ksylitol, więc może Pani dać o 20% więcej, czyli 180 g.
czy zamiast jajek można użyć zmielone i namoczone siemię lniane?
Nie próbowałam takiej wersji, ale na pewno tak 🙂 W internecie jest sporo przepisów na wegańskie ciasto z fasoli z siemieniem lnianym, najczęściej są to 4 łyżki zmielonego siemienia + ok. 90 ml wody na 1 puszkę fasoli (240 g po odsączeniu).