piernik-z-fasoli-1

Piernik z fasoli

Do zrobienia tego piernika – poza zbliżającymi się świętami naturalnie – zainspirowała mnie książka Dominiki Musiałowskiej o insulinooporności, w której właśnie w rozdziale z poradami na święta Dominika poleca jako świąteczne ciasto piernik z fasoli słodzony ksylitolem. Przepisu w książce nie ma, ale to żaden problem ?. Ciasto z fasoli robiłam nie raz, to co, piernika nie zrobię??? Pomysł na piernik z fasoli bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością jest genialny, więc musiałam go wypróbować. Zresztą to ciasto jest banalne do zrobienia, a najtrudniejszym etapem jest ugotowanie fasoli ?. Można do niego dodać suszone śliwki, które mają niski indeks glikemiczny albo trochę rodzynek i orzechów. Do piernika zrobiłam najprostszą polewę czekoladową, która ma świetną konsystencję, jest dosyć gęsta, więc nie spływa i można ją ładnie rozsmarować.

Jest to piernik, który nie wymaga zostawiania na parę tygodni, żeby dojrzał (raczej mniemam, że byłoby to niewskazane, ale nie próbowałam ?), więc można go spokojnie zrobić na ostatnią chwilę. Piernik jest lekko wilgotny w środku, dlatego po pokrojeniu na kawałki można go zostawić na chwilę, żeby lekko przysechł – nabiera wtedy bardziej piernikowego charakteru.

 

 

Składniki:

na 12 kawałków / małą keksówkę

  • 150 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki)
  • 3 jajka kl. L (180 g)
  • 150 g ksylitolu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 2 łyżki kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowego)

Polewa:

  • 3 łyżki kakao (15 g)
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g)
  • 1,5 łyżki ksylitolu (15 g)
  • 1,5 łyżki mleka (15 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić  i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). Wystudzić.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C.
  3. Fasolę zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Przelać do keksówki (u mnie silikonowa o wymiarach 11 x 20 cm), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić.
  4. Zrobić polewę: wszystkie składniki podgrzać, żeby olej się roztopił, a ksylitol rozpuścił, bardzo dokładnie mieszając. Posmarować piernik i zostawić do zastygnięcia.

 

 

1 kawałek dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Piernik z fasoli
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

20 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.