Pesto z pietruszki 1

Pesto z pietruszki

W taki upał jak dzisiaj nie ma się nawet ochoty sterczeć nad garami i wszelkimi kuchennymi urządzeniami wydzielającymi ciepło. Proponuję zatem szybkie, odświeżające pesto z natki pietruszki z nutą cytryny. Przyda się do niego wegański parmezan, który przedstawiłam w poprzednim poście. Takie pesto najlepiej smakuje z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle. Więc niestety nie obejdzie się całkiem bez gotowania, ale to tylko chwila.
Niewątpliwą zaletą domowego pesto jest to, że sami decydujemy, ile i jakiego oleju użyjemy. Gotowe pesto jest z reguły bardzo tłuste i często zawiera olej słonecznikowy. Ja zawsze używam oleju rzepakowego ze względu na zawartość kwasów omega-3, ale można też dać oliwę extra virgin.

Inspirowałam się przepisem niezastąpionej Jadłonomii 😉 Spodobało mi się w nim wspomniane połączenie natki pietruszki z cytryną. Po pierwsze, bo dobrze smakuje, a po drugie, bo zawarta w cytrynie witamina C wspomaga wchłanianie żelaza obecnego w pietruszce. Smacznie i zdrowo!

 

 

Składniki:

porcja na około 100-150 g makaronu (suchego)

  • 1 pęczek natki pietruszki (10-15 g)
  • 2 łyżki wegańskiego parmezanu
    • 1 łyżka nerkowców (15 g)
    • ½ łyżeczki płatków drożdżowych (4 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżka wody (10 g)
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Natkę pietruszki umyć, odciąć łodyżki. Czosnek obrać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
  2. Zrobić wegański parmezan i zostawić część do posypania.
  3. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera / malakserze i zmiksować. Konsystencję można regulować według własnego upodobania dolewając wodę / olej.
  4. Podawać np. z makaronem pełnoziarnistym posypanym resztą „parmezanu”.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.