pelnoziarniste-grissini-z-suszonymi-pomidorami-4

Pełnoziarniste grissini z suszonymi pomidorami i bazylią

Moje pełnoziarniste grissini może i urodą nie grzeszą, ale są pyszną i zdrową przekąską. Na zbliżającą się imprezę sylwestrową będą idealne. Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, chociaż z naszym polskim wyobrażeniem o pieczywie mają raczej niewiele wspólnego, a raczej bliżej im do paluszków. Dlatego polecam je jako alternatywę dla słonych przekąsek tego typu. Grissini robi się z ciasta drożdżowego, więc ja swoją wersję również zrobiłam z zastosowaniem drożdży. Użyłam tylko i wyłącznie mąki pełnoziarnistej, która lubi sprawiać problemy w drożdżowych wypiekach. Żeby takie ciasto chciało ładnie wyrosnąć, musi być raczej rzadkie, więc o wałkowaniu bądź rolowaniu na stolnicy nie ma mowy. A może to zaleta, bo jest mniej roboty? ? I stąd też wynika taki a nie inny wygląd moich grissini. Ale zapewniam, że są pyszne, o intensywnym smaku pełnoziarnistej mąki, z suszonymi pomidorami i bazylią. Mniami! ?

 

 

Składniki:

na ok. 25 sztuk

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (3 g)
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 250-300 ml letniej wody

 

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać mąkę, suszone pomidory, drożdże, sól i bazylię.
  2. Dolać wodę i wymieszać, dodać olej i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące.
  3. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękami brać niewielkie kawałki ciasta (mnie więcej tyle, ile mieści się na 1 łyżce) i układać na papierze rozciągając w podłużne kształty.
  5. Włożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać do 150 °C, zostawić na 5 minut i następnie zwiększyć temperaturę do 200 °C. Piec aż będę rumiane – około 20-30 minut.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pełnoziarniste grissini z suszonymi pomidorami i bazylią
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.