Przepisy, śniadanie / kolacja

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis stworzony z myślą o zbliżających się Świętach. Bo czy święta mogłyby się obejść bez pasztetu? Hmm, czegoś by brakowało… Dlatego proponuję Wam wegański pasztet z soczewicy i pieczarek, który można postawić na stole już w Wigilię. Jego mocno pieczarkowy smak będzie idealnie pasować do okazji 😊. Warto jednak po ten przepis sięgnąć nie tylko w święta, bo podpowiem Wam, że ten pasztet wprost wybornie smakuje w wersji obiadowej – na ciepło, delikatnie przyrumieniony na niewielkiej ilości oleju, z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty 😋. Mmmm, naprawdę świetne połączenie. I zdrowe oczywiście, a do tego z samych typowo zimowych składników. A zatem, przed Wami przepis na pasztet z soczewicy i pieczarek na święta i nie tylko. Smacznego!

 

 

Składniki:

na 24 plastry

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki (15 g)
  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • granulowany czosnek
  • mielony imbir
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz

 

Wykonanie:

  1. Soczewicę ugotować na miękko (około 30 minut) – ja gotuję ją w takiej ilości wody, żeby całą wchłonęła podczas gotowania; w razie potrzeby odcedzić i wystudzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę delikatnie przyrumienić na patelni na łyżeczce oleju, dodać pieczarki i dusić przez chwilę pod przykryciem na niewielkim ogniu. Następnie odkryć, zwiększyć płomień i odparować większość wody. Wyłączyć i wystudzić.
  3. Nastawić piekarnik na 200°C.
  4. Kaszę zmielić w młynku na mąkę razem z nasionami kolendry. Pietruszkę umyć i posiekać.
  5. Pieczarki i soczewicę zmiksować najlepiej ręcznym blenderem na niezbyt gładką masę – fajnie jak zostaną kawałki pieczarek i soczewicy. Można też zmielić je w maszynce do mięsa. Jeżeli masa jest bardzo gęsta dolać trochę wody (około 3-5 łyżek). Dodać natkę pietruszki i przyprawy (na razie nie dodawać mąki gryczanej) – masę można spróbować i doprawić według własnego uznania. Na koniec dodać zmieloną grykę i bardzo dokładnie wymieszać.
  6. Przełożyć do keksówki – u mnie silikonowa 11 x 20 cm – metalową wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut aż wierzch się zetnie, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 30-35 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

 

1 plaster dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)