Ta pasta z zielonego groszku z tymiankiem ratuje mnie, gdy nie mam czasu na przygotowanie pasty z soczewicy albo nie mam zamrożonej fasoli nie mówiąc już o czasie na namaczanie i gotowanie jakiś strączków. Krótko mówiąc, opcja awaryjna, maksymalnie prosta, szybka i smaczna.
Lekko słodki zielony groszek świetnie komponuje się smakowo z tymiankiem. Zazwyczaj daję po prostu suszony tymianek. Tutaj na potrzeby zdjęć przywiozłam od rodziców trochę świeżego tymianku. No dobra, bez przesady, nie tylko dla zdjęć ?. Po prostu jest dobry. Tak, jak napisałam, ta pasta świetnie się sprawdza, gdy na już potrzebuję czegoś do kanapek, dlatego najczęściej robię ją z wykorzystaniem groszku z puszki. Ale można też użyć mrożonego groszku – trzeba wtedy zamrożony wrzucić na wrzącą wodę i od ponownego zagotowania gotować ok. 5 minut, odcedzić i wystudzić albo przygotować na patelni, jak w opisałam w przepisie na pastę z zielonego groszku z miętą
Składniki:
na około 8 porcji (tj. na 8 kanapek)
- 1 puszka zielonego groszku (240 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
- tymianek świeży albo suszony
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Groszek odsączyć z zalewy i zmiksować z olejem. Doprawić tymiankiem i mielonym pieprzem.
- To tyle, banalnie proste. Voilà!
1 porcja dostarcza:
Skomentuj