Został mi mrożony groszek z robienia pęczotto z cukinią, groszkiem i miętą, więc wykorzystałam go do zrobienia banalnie prostej pasty na kanapki. Jako dodatek smakowy zdecydowałam się na miętę, która dobrze komponuje się z lekko słodkawym zielonym groszkiem, ale równie dobre jest połączenie np. z tymiankiem, jak w tej bardzo prostej paście z groszku z tymiankiem. Ta pasta jest na tyle prosta, że nie ma się co nad nią rozwodzić. Po prostu trzeba zrobić i delektować się pysznym smakiem i pięknym kolorem!
Składniki:
- ½ opakowania mrożonego zielonego groszku (225 g)
- parę listków mięty
- ⅓ łyżeczki soli (2 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
Wykonanie:
- Zamrożony groszek wrzucić na patelnię, wlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 3 minut.
- Wystudzić, zmiksować z olejem, solą i miętą do smaku.

piękny kolor, a ten dodatek mięty to świetny pomysł!
Dziękuję! 🙂