Składniki:
na 12 muffinek
Suche składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130 g)
- ¾ szklanki płatków owsianych górskich (83 g)
- ¼ szklanki otrębów pszennych (9 g)
- 60 g migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:
- 1 szklanka mleka (250 g)
- 1 jajko (50 g)
- 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
- 1 średnie jabłko (150 g)
- aromat migdałowy (opcjonalnie)
Dodatkowo: 120 g suszonych moreli
- Migdały zalać wrzątkiem, zostawić do ostygnięcia, obrać i zmielić. Można też po prostu posiekać.
- Morele wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić.
- Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Nastawić piekarnik na 190°C z termoobiegiem.
- W jednej misce (większej) dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce dokładnie wymieszać ze sobą mokre składniki.
- Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać „z grubsza”, dodać pokrojone morele, wymieszać – mieszać krótko i wręcz byle jak, składniki nie muszą się nawet dobrze połączyć, grudki wskazane.
- Przełożyć do foremek. Polecam użyć silikonowych. Odradzam natomiast papierowe papilotki, ponieważ muffinki z małą zawartością tłuszczu przywierają do nich na amen. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka (około 30 minut). Można jeść nawet gorące, tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć 😉
1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu) dostarcza:
Cukry: 4,6 g
Skomentuj