muffinki-z-karobem-i-goji-1

Muffinki z karobem i goji

W tym przepisie postanowiłam połączyć dwa raczej nietypowe składniki: karob i jagody goji. Tworzą one zgraną parę zarówno smakowo, jak i wizualnie. Zapraszam po przepis na muffinki z karobem i goji! 😉

Karob jest proszkiem podobnym do kakao, z tym, że trochę jaśniejszym, a w smaku jest słodkawy, karmelowy i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny. Muszę przyznać, że szybko podbił moje kubki smakowe i lubię go wykorzystywać w kuchni.

Jagody goji są bogate w potas, żelazo, witaminę B2, błonnik pokarmowy i antyoksydanty, przede wszystkim w duże ilości β-karotenu. Wielokrotnie trafiałam na informacje, że zawierają dużo witaminy C, ale wszystkie znalezione przeze mnie dane liczbowe temu przeczą. Jednakże wystarczy spożywać zalecane 500 g owoców i warzyw dziennie, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C i to z nawiązką, więc nie stanowi to żadnego problemu.

 

 

Składniki:

na 12 muffinek

Suche składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (180 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (20 g)
  • 60 g ksylitolu
  • ½ szklanki karobu (60 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre składniki:

  • 1 szklanka mleka / napoju roślinnego (250 g)
  • 1 duże jabłko (250 g)
  • 1 jajko (60 g)

Dodatkowo: ¾ szklanki goji (80 g)

 

Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Jabłko umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Goji wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
  3. W jednej (większej) misce dokładnie wymieszać suche składniki.
  4. W drugiej (mniejszej) misce dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać z grubsza łyżką, dodać goji, ponownie zamieszać tylko do połączenia składników.
  6. Przełożyć do foremek. Polecam silikonowe, ponieważ do papierowych papilotek muffinki będą przywierać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.

 


1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu) dostarcza:

 


Źródła:

  • http://convert-to.com/634/dry-goji-berry-conversion-and-goji-nutritional-facts.html
  • http://nutritiondata.self.com/facts/custom/280160/1

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Muffinki z karobem i goji
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.