deser, Przepisy

Kutia z kaszy gryczanej z pomarańczą i granatem

To ostatni bożonarodzeniowy przepis, jaki przygotowałam dla Was w tym roku. Szybka i prosta kutia, która może zastąpić świąteczne słodkości, gdy robienie ciast i ciasteczek nie jest Waszą mocną stroną, a jest to jednocześnie dużo lepsze rozwiązanie niż kupowanie gotowych ciast. A żeby igraniu z tradycją w moim wykonaniu stało się zadość, to przygotowana przeze mnie kutia jest bezglutenowa, bez cukru i miodu, wegańska i mniej kaloryczna niż tradycyjna. Słodyczy nadają jej suszone daktyle i figi oraz świeże pomarańcze i nasionka granatu. Orzechowy posmak zawdzięcza palonej kaszy gryczanej. Dzięki świeżym owocom jest nie tylko dużo lżejsza, ale także prezentuje się apetycznie i kolorowo. Taka kutia to bogactwo składników mineralnych i witamin! Na zdrowie ?

 

 

Składniki:

na 8 sporych porcji

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 200 g mielonego maku
  • 120 g daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • pestki z 1 granatu (140 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować na sypko i wystudzić.
  2. Daktyle włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować.
  3. Do rondla wrzucić mak, dodać mus z daktyli, posiekane figi i tyle wody, ile wchłonie mak. Gotować parę minut mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wystudzić.
  4. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę. Obie obrać i pokroić na kawałki. Wyjąć pestki z granatu. Część owoców zostawić do dekoracji, resztę wymieszać z kaszą i masą makową. Przełożyć do miski i udekorować pozostałymi owocami.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kutia z kaszy gryczanej z pomarańczą i granatem
Autor:
Opublikowano: