kasza-jaglana-z-warzywami-po-prowansalsku-1

Kasza jaglana z warzywami po prowansalsku

Był już przepis na kaszę jaglaną z warzywami w stylu orientalnym, tym razem proponuję zestawienie z aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Do tego klasyczny (i kolorowy) zestaw warzyw: cukinia, papryka, pomidory. Kasza jaglana z warzywami po prowansalsku to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Dobry na ciepło i na zimno. Ja akurat zabrałam go ze sobą na uczelnię – jest to jeden z obiecanych przepisów na „dania do zabrania”. Równie dobrze można zjeść jako drugie śniadanie czy lekki lunch. Można też do tego dodać tofu, ugotowaną ciecierzycę, zjeść z kotletami z roślin strączkowych albo kawałkami mięsa – jak kto chce, jak kto lubi ?

 

 

Składniki:

  • kasza jaglana
  • cebula
  • pomidory
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej rzepakowy
  • pestki słonecznika i/lub dyni (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Zagotować wodę z odrobiną soli (na szklankę kaszy 2 szklanki wody), wrzucić kaszę i gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Nie mieszać. Po tym czasie wyłączyć i zostawić – dzięki temu kasza wyjdzie sypka.
  2. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżka na 1 dużą cebulę), wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Uważać, żeby się nie przypiekła – w razie potrzeby można dolać trochę wody.
  3. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i dorzucić do cebuli. Dusić ok. 12 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. Paprykę oraz cukinię umyć, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić razem aż lekko zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 minut).
  4. Kaszę przemieszać widelcem, żeby rozbić grudki, dodać warzywa, przyprawić ziołami prowansalskimi. Można dodatkowo posypać pestkami dyni i słonecznika albo polać olejem lub oliwą z oliwek.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kasza jaglana z warzywami po prowansalsku
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.