Był już przepis na kaszę jaglaną z warzywami w stylu orientalnym, tym razem proponuję zestawienie z aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Do tego klasyczny (i kolorowy) zestaw warzyw: cukinia, papryka, pomidory. Kasza jaglana z warzywami po prowansalsku to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Dobry na ciepło i na zimno. Ja akurat zabrałam go ze sobą na uczelnię – jest to jeden z obiecanych przepisów na „dania do zabrania”. Równie dobrze można zjeść jako drugie śniadanie czy lekki lunch. Można też do tego dodać tofu, ugotowaną ciecierzycę, zjeść z kotletami z roślin strączkowych albo kawałkami mięsa – jak kto chce, jak kto lubi ?
Składniki:
- kasza jaglana
- cebula
- pomidory
- czerwona papryka
- cukinia
- zioła prowansalskie
- sól
- olej rzepakowy
- pestki słonecznika i/lub dyni (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Zagotować wodę z odrobiną soli (na szklankę kaszy 2 szklanki wody), wrzucić kaszę i gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Nie mieszać. Po tym czasie wyłączyć i zostawić – dzięki temu kasza wyjdzie sypka.
- W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżka na 1 dużą cebulę), wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Uważać, żeby się nie przypiekła – w razie potrzeby można dolać trochę wody.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i dorzucić do cebuli. Dusić ok. 12 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. Paprykę oraz cukinię umyć, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić razem aż lekko zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 minut).
- Kaszę przemieszać widelcem, żeby rozbić grudki, dodać warzywa, przyprawić ziołami prowansalskimi. Można dodatkowo posypać pestkami dyni i słonecznika albo polać olejem lub oliwą z oliwek.
Skomentuj