lunchbox, obiad, Przepisy

Kasza gryczana z soczewicą, marchewką i pomidorami

Nie ma to jak pyszne proste danie, przy którym jest mało robotymało zmywania. I taką właśnie potrawę przedstawię w dzisiejszym wpisie. Jedyną trudnością jednogarnkowców jest to, że potrzeba odrobinę kuchennego obycia, żeby wiedzieć, kiedy dokładać jaki składnik, żeby w efekcie końcowym wszystko było równomiernie ugotowane, a nie jedno ciągle twarde, a inne całkiem rozciapciane. Dlatego staram się dokładnie podawać przepisy, żeby wyeliminować ten jedyny mankament 😊. Zachęcam do wypróbowania, bo poniższy pomysł, to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji, a do tego świetnie smakuje na zimno, więc można ze sobą przynieść jako lunch w szkole, na uczelni czy w pracy.

 

 

Składniki:

  • kasza gryczana prażona
  • zielona soczewica
  • marchewka
  • pomidory
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • mielona słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do dużego garnka wrzucić soczewicę i cebulę, dolać wodę i gotować 20 minut, dolewając wody w miarę potrzeb.
  3. W tym czasie marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Do garnka dorzucić kaszę i marchewkę, wymieszać i gotować 5 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze około 10-15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić papryką, gałką i solą. Na talerzu polać olejem rzepakowym albo wymieszać z olejem po wystudzeniu i spakować na wynos.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kasza gryczana z soczewicą, marchewką i pomidorami
Autor:
Opublikowano: