Nie wiem, kto jako pierwszy wpadł na pomysł zrobienia budyniu z kaszy jaglanej (podobnych przepisów jest w internecie pełno), ale zasługuje na kulinarnego Nobla. Robiąc ten budyń pierwszy raz, wzorowałam się na przepisie z bloga Jadłonomia na Rozpustny budyń jaglany. Jest przepyszny i jednocześnie zdrowy – zawiera bardzo wartościową (i uniwersalną) kaszę jaglaną, mleko, gorzką czekoladę i jest słodzony suszonymi daktylami. Mniam! Idealny na podwieczorek dla małych i dużych. Świetnie smakuje solo, jak i w towarzystwie świeżych malin czy orzechów.
Podaję moje ulubione proporcje, przy których wychodzi średnio gęsty budyń, nie za słodki, na pierwszym planie wyczuwa się pyszną gorzką czekoladę, daktyle nadają całości subtelnej słodyczy, ale nie dominują smakowo. Polecam!
Składniki:
na 1 porcję
- 30 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (250 g)
- 2 suszone daktyle (10 g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (12 g) – najlepiej bez cukru
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
- Wrzucić do garnuszka, zalać mlekiem, dodać daktyle i gotować pod przykryciem około 15-20 minut aż kasza zmięknie.
- Dokładnie zmiksować blenderem, wrzucić czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
- Najlepszy na ciepło, ale jak ktoś lubi, można jeść na zimno. Smacznego!






Skomentuj