Jaglane tiramisu 2

Jaglane tiramisu

 

Dzisiaj zapraszam po przepis na tiramisu w zdrowszej wersji, z wykorzystaniem pysznej i bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej. Deser jest bezglutenowy, a weganie i osoby uczulone na mleko krowie mogą użyć do jego przygotowania mleka sojowego albo migdałowego. Jaglane tiramisu robi się bardzo prosto i szybko, a jeżeli ma się gdzieś zalegające w szafkach amaretto, to pozostałe składniki z reguły ma się w domu. Od biedy amaretto można zastąpić odrobiną aromatu migdałowego. Deser prezentuje się (mam nadzieję) elegancko i smakuje świetnie. A do tego jest bardzo sycący!

 

 

Składniki:

na 4 porcje po około 200 ml

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka (1000 g)
  • 5 łyżek ksylitolu (50 g)
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (według preferencji)
  • 1 łyżka amaretto (10 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku z dodatkiem 4 łyżek ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut). Dokładnie zmiksować na gładką masę. Początkowo masa jest dosyć rzadka, ale szybko gęstnieje.
  2. Masę podzielić na 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę ksylitolu, kawę i amaretto i ponownie zmiksować. W pucharkach układać naprzemiennie warstwy zaczynając od warstwy kawowej.
  3. Na wierzchu posypać kakao. Można jeść na ciepło, po wystudzeniu albo schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

 

13 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.