burakowo-jablkowa-zupa-krem-3

Burakowo-jabłkowa zupa-krem

Dawno nie było przepisu na zupę. Więc spieszę z pomysłem na kolejną zupę-krem. Gęstą, sycącą, z łatwo dostępnych zimą składników. Tak prostą, że aż dziw, że efekt jest tak pyszny. Bo zupa składa się de facto z dwóch składników – buraków i jabłek. A reszta to tylko drobne dodatki. Zupa jest tak prosta, że nie da się jej zepsuć, a jak się ugotuje buraki, to ma się za sobą najtrudniejszy (i najbardziej czasochłonny) etap. A buraki przecież można ugotować poprzedniego dnia. Do tego jabłka (najlepiej słodko-kwaśne), parę chwil i burakowo-jabłkowa zupa-krem gotowa ?.

Polecam użyć te dwa składniki w proporcjach 1 jabłko na 2 buraki podobnej wielkości co jabłko. Z 4 średnich buraków (800 g) i 2 średnich jabłek (400 g) wychodzi około 3-3,5 litra dosyć gęstej zupy.

 

 

Składniki:

  • buraki
  • jabłka
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy / sok z cytryny (opcjonalnie)
  • koperek
  • olej rzepakowy / pestki słonecznika

 

Wykonanie:

  1. Buraki umyć i ugotować bez obierania (około 1-1,5 godziny zależnie od wielkości buraków). Gotując włożyć do wrzącej wody. Następnie wystudzić.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, gotować 5-10 aż będą miękkie. W tym czasie buraki obrać i pokroić na kawałki. Dorzucić do ugotowanych jabłek, podgrzać i zmiksować na gładko. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
  3. Koperek umyć i posiekać. Na talerzu zupę posypać koperkiem i polać olejem lub posypać pestkami słonecznika. Ja podałam zupę ze startym na grubej tarce jabłkiem – pycha, polecam!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Burakowo-jabłkowa zupa-krem
Autor:
Opublikowano:

3 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.