bananowo-kakaowy-pudding-chia-1

Bananowo-kakaowy pudding chia

Lubię próbować różne jedzeniowe nowinki. Tym razem padło na chia. Co prawda nie jest ono taką znowu „nowinką”, bo zyskało sporą popularność już jakiś czas temu, ale ja próbowałam je po raz pierwszy. Są to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską albo po prostu chia, pochodzącej z Ameryki Południowej. To, co zdecydowało o zaliczeniu chia do tzw. superfoods, to przede wszystkim bardzo duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (18 g/100 g produktu! – porównywalną ilością może się poszczycić tylko siemię lniane, do jedzenia którego wielokrotnie zachęcałam). Chia zawiera też sporo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku oraz bardzo dużo błonnika. Szałwię hiszpańską można używać jako dodatek do koktajli, płatków, jogurtu i wielu innych, ale zastosowanie numer jeden to pudding. Te małe niepozorne nasionka chłoną płyn, dając galaretowatą konsystencję. Wystarczy je zalać i zostawić na parę godzin. Bynajmniej nie gotować! U mnie na pierwszy ogień poszła wersja z bananem i kakao. Pycha – polecam!

Więcej o chia i siemieniu lnianym przeczytacie w artykule ⇒ Siemię lniane vs chia.

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • ½ szklanki mleka / napoju roślinnego (125 g)
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 1 łyżka kakao (5 g)

 

Wykonanie:

  1. Chia wymieszać z mlekiem. Zostawić aż lekko napęcznieje na około 15 minut i ponownie wymieszać. Można jeszcze dodatkowo zamieszać w międzyczasie.
  2. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  3. Po tym czasie rozgnieść banana widelcem, wymieszać z kakao, dodać namoczone chia i połączyć wszystkie składniki. Gotowe!

 

 

1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Bananowo-kakaowy pudding chia
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.