O mnie

Drogi Czytelniku!
Zapraszam w me skromne progi.
Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.
I pamiętaj, że możesz wracać, kiedy tylko zechcesz.

Witaj na moim blogu!

Nazywam się Małgorzata Rusek i z wykształcenia jestem dietetykiem. Ukończyłam studia na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji i uzyskałam tytuł magistra.

Wybrałam taką a nie inną życiową drogę, ponieważ naprawdę fascynuje mnie ta dziedzina! Prawidłowe odżywianie ma na nas tak ogromny wpływ – nie tylko na wygląd, ale i samopoczucie, odporność, zdrowie – że nie można go bagatelizować. Tę rolę docenił już Hipokrates około V wieku p.n.e. wygłaszając słynne słowa „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

Od tamtego czasu oczywiście poczyniono ogromne postępy w nauce i teraz możemy opierać się na dobrze udokumentowanych informacjach. I taką właśnie wiedzę sobie cenię – rzetelną, opartą na dowodach naukowych, nowoczesną. A niestety żywienie to taka dziedzina, która obrosła w wiele mitów – w internecie czy wszelkiego rodzaju poradnikach i czasopismach można przeczytać niezliczoną ilość nieprawdziwych informacji. Ja opieram się na aktualnie uznanej wiedzy i źródłach naukowych!

Lubię przekuwać teorię w praktykę wymyślając takie dania, które realizują zalecenia żywieniowe i oczywiście poza tym są smaczne. Jest to dla mnie okazja, żeby trochę pogłówkować, wykazać się pomysłowością, stworzyć coś nowego i ciekawego, wyjść poza utarte ramy i schematy. A ja to właśnie bardzo, bardzo lubię! Lubię się rozwijać, stawiać sobie wyzwania i wymyślać rozwiązania. Dzięki temu bycie dietetykiem jest dla mnie tak fascynujące.

A poza tym uwielbiam gotować, sprawia mi to ogromną przyjemność. Lubię eksperymentować w kuchni, próbować nowych smaków, testować nowe produkty, kombinować z różnymi połączeniami. Staram się, aby publikowane przepisy były proste do zrobienia, szybkie i tanie, chociaż niekiedy robię też bardziej skomplikowane dania, z trudniej dostępnych składników. Jednak zawsze jest smacznie i zdrowo! Staram się tak opisywać przygotowanie potrawy, żeby nawet osoby początkujące w gotowaniu nie miały problemu z ich wykonaniem. Samodzielne gotowanie naprawdę nie jest trudne, a ma same zalety!

Stale się dokształcam, szukam możliwości zdobywania nowej wiedzy i umiejętności. Uczestniczę w licznych szkoleniach, konferencjach, warsztatach, kursach i tym podobnych (certyfikaty na dowód poniżej), czytam książki, artykuły, poszukuję informacji na interesujące mnie tematy, a potrafię być naprawdę bardzo dociekliwa! 😉